Recepty ze šípků

Recepty ze šípků

Ingredience

RECEPTY ZE ŠÍPKŮ - víte, že šípky mají velké množství blahodárných účinků na zdraví a v léčitelství se používají již tisíce let. Šípky jsou bohatým zdrojem vitamínů (hlavně vitamín C a A), posilují imunitu obzvláště v období respiračních onemocnění.
Zároveň zpevňují žilní stěnu, působí močopudně a upravují trávení. Obsahují velké množství flavonoidů a lykopen, proto jsou také velmi silným antioxidantem

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA S HOVĚZÍM MASEM A ŠPALDOVÝMI KNEDLÍKY

Dušené hovězí maso

Suroviny: 250 g hovězího masa, šťáva z 1 citronu, olivový olej, pálivé koření, 3 lžíce šípkového pyré, bobkový list, sůl, pepř,
100 ml bílého vína, lžíce celozrnné ječné mouky

Šípková omáčka

Suroviny: 1 větší cibule, olivový olej, 200 g čerstvých šípků, 200 ml vody nebo lépe masového vývaru, 100 ml červeného
vína, hřebíček, sůl, citron, jalovec, tymián a bobkový list

Špaldové knedlíky

Suroviny: 700 g brambor, 200 g špaldové mouky, 1 vejce, špetka soli

ŠÍPKOVÉ PYRÉ

Suroviny: 1 kg šípků, 1500 ml vody, 4 lžíce medu a 2 lžíce třti nového cukru

ŠÍPKOVO – JABLEČNÝ KOLÁČ

Suroviny na těsto: 100 g lískových ořechů, 50 g vlašských ořechů,
50 g slunečnicových semínek, 50 g FIBROKI sušenek, 1 lžíce arašídového
másla, 50 ml kokosového mléka
Suroviny na náplň: 2 vaničky tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce třti nového cukru
(nebo jiné sladidlo-třeba čekankový sirup podle chuti ), 3 lžíce šípkového
pyré, 2 jablka

Postup

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA S HOVĚZÍM MASEM A ŠPALDOVÝMI KNEDLÍKY

Dušené hovězí maso

Postup: plátky hovězího masa si den dopředu naložte do marinády z 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžic olivového oleje a chilli
koření. Maso orestujte na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Podlijte vývarem a nechte dusit do změknutí masa. Maso vyjměte,
přidejte 3 lžíce šípkového pyré, 100 ml bílého vína, 3 bobkové listy, pepř a nechte provařit. Pokud máte omáčku málo hustou,
poprašte ji celozrnnou ječnou moukou a za stálého míchání vařte dalších 5 minut.

Šípková omáčka

Postup: omyté šípky rozpulte a zbavte jádřince, uvařte doměkka a rozmixujte. Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidejte
rozmixované šípky, zalijte masovým vývarem, červeným vínem, přidejte kůru z omytého bio citronu a dochuťte špetkou soli,
hřebíčkem, jalovcem, tymiánem a bobkovým listem. Podávejte se zvěřinou a například s mrkvovými hranolkami.

Špaldové knedlíky

Postup: brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku, vejce a sůl a pořádně prohněťte. Z těsta tvarujte knedlíky, které uvaříte v osolené vodě asi 10-12 minut. Po vyjmutí je propíchněte špejlí, aby
se nesrazily.

 

Šípkový čaj

Postup: čerstvé šípky rozpůlíme, omyjeme, zalijeme vodou a necháme vylouhovat. Zahřejte
téměř na bod varu a pomalu asi 15 minut vařte. Čaj by se vařit neměl, aby neztratil příliš
prospěšných látek. Hotový čaj scedíme přes sítko.

ŠÍPKOVÉ PYRÉ

Postup: šípky omyjeme a povaříme doměkka (cca 1 hodinu). Celé je
posléze rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko.
Lze přidat trochu vody, aby se vám pyré lépe pasírovalo. Do hmoty přidáme sladidlo (med, cukr, popř. čekankový sirup nebo stévii) a vaříme
1,5 - 2 hodiny, dokud nevznikne hustší hmota. Posléze dáme do sklenic,
uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Bez cukru je dobré na
použití třeba do omáček.


ŠÍPKOVO – JABLEČNÝ KOLÁČ

Postup: ingredience na těsto rozmixujte a smíchejte v lepivou hmotu. Tu
pak natlačte na spodek dortové formy vymazané kokosovým olejem a dejte
na 10 minut upéct do předehřáté trouby na 180 °C. Mezití m smíchejte
ingredience na náplň a nakrájejte jablka na plátky. Upečené těsto potřete
dalšími 3 lžícemi šípkového pyré, poklaďte na něj 1/2 plátků jablek, polejte
tvarohovou náplní a poklaďte druhou polovinou jablek. Pečte na 160 ºC
asi hodinu až hodinu a půl, podle trouby. Nechte vychladnout.

Potřebujete poradit?


Nahoru