Nevíte jak prožít Vánoce bez kil navíc?

                                                           

Vánoce jsou ale také časem, kdy si dopřáváme různé dobroty, svátečního kapra s bramborovým salátem, sladké cukroví a spoustu dalších lahůdek, což se může negativně podepsat na vaší postavě. Z naší zkušenosti víme, že až 80 % populace přibere přes Vánoce 2 až 5 kg. Abyste si letošní nejkrásnější svátky v roce užili s chutí a při tom si udrželi štíhlou linii, připravili jsme si pro vás  vánoční stravovací plán, různé rady a recepty na dietní vánoční cukroví a štědrou večeři.

Doporučení našich výživových poradkyň, jak si připravit zdravější a dietnější vánoční cukroví:

 

 

  1. Místo másla můžete použít například kokosový olej, který se výborně hodí pro přípravu sladkých jídel. Tuky, které obsahuje, se rychle přeměňují na energii a nemají tendenci ukládat se do zásob. Navíc v cukroví krásně voní. Další alternativou je avokádo, obsahuje pouze zdravé tuky, velké množství vlákniny, vit. B, C, E a z minerálů například hořčík, železo, fosfor.
  2. Vyzkoušejte místo klasické moukyjiné alternativy. Mandlová mouka obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a je významným zdrojem minerálních látek jako je hořčík, draslík a vápník. Navíc je bezlepková. Pohanková mouka je významným zdrojem vlákniny, minerálních látek, vitamínů řady B a vit. E. I pohanková mouka je bezlepková.
  3. Na slazení použijte místo klasického cukru med, který by měl být nepasterizovaný, protože má nižší glykemický index a uchová si více minerálních látek, jako je například železo, hořčík, draslík. Další možností jsou například rozmixované datle, které mají vysokou sladivost a nebo stévie, kterou obsahuje sladidlo PECVA.
  4. Ani během vánočních svátků nezapomínejte na pravidelnost ve stravě. Dodržujte pravidlo 5 jídel denně - snížíte tak chutě na cukroví a pamlsky. Ke svačině si dopřejte sezónní ovoce jako například ananas, pomeranč nebo mandarinky.
  5. Při přípravěbramborového salátu vynechejte majonézu. Chuťově ji nahradíte velmi snadno. Smíchejte rozšlehaný bílý jogurt s trochou olivového oleje, přidejte nastrouhanou kyselou okurku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vyzkoušet můžete i zálivku z vody s octem a trochy třtinového cukru.
  6. Už jste zkusili kapra na bylinkách? A co takhle obalovaného v kukuřičné v mouce? Stačí, když ho pak upečete v troubě. Uvidíte, jak si pochutnáte! 

Potřebujete poradit?


Nahoru