Věděli jste, že jídlo se vyplatí správně kombinovat? Můžete z něj totiž vytěžit víc. Jak ale selektovat doporučení a jak rozeznat, která jsou skutečně ta správná?
SELEKCE - PÁR TIPŮ, JAK ROZEZNAT BLUDY OD PRAVDY
Jako první je potřeba na celou problematiku nahlížet z hlediska nadřazenosti a podřazenosti a také z hlediska priorit. Zásadou číslo jedna, na kterou proto vždy myslete, je dodat tělu správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin.
To, jaké je optimum přímo pro vás, si můžete nechat doporučit ve výživových poradnách NATURHOUSE. Pak také koukejte na to, zda jsou jednotlivé potravinové skupiny konzumovány tak, jak se obecně doporučuje výživovými poradci. Například, aby večeře byly převážně bílkovinné, aby bylo ovoce doporučováno ke svačinám a podobně. Dalším bodem je také najít podobnosti v různých zdrojích. To znamená, že pokud najdete ve dvou a více odlišných metodách stejné doporučení, můžete jej pokládat s velkou pravděpodobností za správné.
CO JE DÁNO...
... u vitaminů
Ukázkově známým příkladem je například podpora vyšší vstřebatelnosti vitaminů. Jak je známo, spousta vitaminů je rozpustných v tucích. Jedná se hlavně o A, D, E a K. Když tedy zeleninu, která tyto vitaminy obsahuje, zakápnete opravdu kvalitním olivovým olejem, přidáte pokrmu nejen na skvělé chuti, ale přispějete k vyšší vstřebatelnosti těchto vitaminů ze zažívacího traktu.
... u železa nebo zinku
Je pravda, že lépe vstřebatelné je železo z živočišných zdrojů. Ale i z rostlinných zdrojů můžete pomoci k jeho lepšímu vytěžení. Dobře totiž reaguje s vitaminem C nebo ve spojení s kyselinou citronovou.
Když si proto dáte brambory, papriku, zelí nebo petržel s malým množstvím libového "červeného" masa či rybou, dostanete z pokrmu ten nejkvalitnější podíl v tom nejvíce možném množství.
Stejné to bude, když listovou zeleninu zakápnete citronem nebo si k luštěninám naservírujete čerstvou zeleninu.
... u vápníku
Jak je známo, kvalitním zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky - ideálně ty zakysané, které jsou doporučovány i výživovými poradci NATURHOUSE. Jinak vstřebatelnost vápníků podporují také vitamin D a laktóza. Pak jsou zde látky, které vstřebávání vápníku snižují. Patří sem šťavelany, fytáty, fosfáty v sycených nápojích, kofein v kávě i kole, bílá mouka, bílý cukr, přemíra tuku (např. smetana), kouření a alkohol. Na ty si naopak dejte pozor.
... u zeleniny
Zde platí jedno pravidlo - čím více, tím lépe.
Je obecně vhodné střídat a kombinovat různé druhy zeleniny, dělat si opravdu pestré saláty a přidat do nich trochu olivového oleje. Z hlediska příjmu příznivých látek je tu jednoznačně nejvyšší přínos, dáte-li si například mix různé zeleniny s olivovým olejem a bylinkami než jednodruhový salát tvořený například pouze cherry rajčaty.
... u bílkovin
Obecně se doporučuje střídat živočišné a rostlinné bílkoviny, používat ve stravě ořechy, luštěniny, obiloviny, sóju. Dospělý člověk by měl mít cca 0,75 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.
... u luštěnin
Bílkoviny z luštěnin se poměrně dobře vstřebávají. Oblíbená kombinace čočka, vejce a párek už ale představují zbytečně velkou bílkovinnou zátěž. Jídlo se tak stává zbytečně těžce stravitelným. Proto je doporučováno luštěniny kombinovat třeba jen se zeleninou.