I když by se tak mohlo na první pohled zdát, jarní únava není novodobým fenoménem. Znali ji už naši předkové. Zima je obdobím, kdy jsme vlivem nedostatku slunečního svitu více náchylní k působení stresorů, u mnohých lidí se rozvíjí pochmurná nálada až deprese. Chybí nám také dostatek potřebných živin.
Naši předkové o tom jistě věděli své. Ale i když žijeme v tak „úžasné“ době, kdy si i v zimě můžeme dopřát rajčata nebo dokonce jahody, jejich kvalita a prospěšnost pro naše zdraví je minimálně diskutabilní. Tyto plody jsou mnohem chudší na vitaminy, minerály a všechny ostatní důležité látky, které naše tělo potřebuje.
Ostatně jsou to právě tyto zdraví prospěšné látky, které dodávají ovoci a zelenině jejich lahodnou chuť a vůni. I v zimě vypěstovaná jahoda prostě po jahodách nechutná, nemluvě o tom, že byla chemicky ošetřena.
Dalším faktorem je to, že jsme více vystaveni smogu, což naše tělo zatěžuje vznikem volných radikálů. A v neposlední řadě jsme v zimě častěji nemocní. To všechno jsou faktory, které nás „vycucávají" – způsobují jarní únavu.
1. Spánek je základ. I když se o tom všude píše, jen málo lidí se má v dnešní době natolik rádo, aby si dopřálo oněch doporučených 8 hodin kvalitního spánku denně. Důležitou roli také hraje temná místnost, abychom si zajistili dostatečné vyplavení melatoninu do krevního oběhu.
2. Pokud trpíte nespavostí a výše uvedené je pro vás jen vysněným přáním, zkuste pravidelně cvičit. Ostatně tohle doporučení platí, i když spíte dost, ale ráno jste i přesto unavení. A určitě nemusíte hned uběhnout půlmaratón. Stačí se jenom donutit a každý den vyrazit na svižnější procházku nebo uběhnout nějakou kratší vzdálenost tak, aby vás to neunavilo, ale naopak nabudilo. Při pohybu se do našeho krevního oběhu vyplavují endorfiny, které nám navozují pocity štěstí a dodávají vyšší množství energie. Navíc přiměřený pohyb harmonizuje i jiné hormonální systémy, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a působí proti vzniku inzulinové resistence. A i hrdost na sebe, že jsme to zvládli a donutili se k něčemu, do čeho se nám vůbec nechtělo, je skvělou odměnou.
3. Dostatečně pijte. Pocity únavy jsou totiž velmi často prvním příznakem dehydratace. Lidské tělo je přibližně ze 70% tvořeno vodou a i malé poklesy hydratace mají vliv na náš metabolismus.
4. Zapomeňte na kávu, alkohol nebo energy drinky. I když nám káva krátkodobě může dodat pocit vyššího množství energie a bdělosti, v konečném důsledku je její efekt spíše tlumivý. A pokud se pocit útlumu pokusíme zahnat dalším šálkem kávy, dostáváme se do začarovaného kruhu. Totéž platí i o alkoholu. Navíc kofein i alkohol mají močopudné účinky a způsobují dehydrataci. Pokud se bez hrnku kávy na stole neobejdete a potřebujete během dne něco popíjet, zkuste ji nahradit zeleným čajem nebo rooibosem.
5. Snižte konzumaci jednoduchých cukrů. A tím jsou myšleny nejen sladkosti, ale i bílé pečivo a těstoviny. Po konzumaci jednoduchých cukrů se na krátkou a přechodnou dobu zvýší hladina cukru v krvi a vzhledem k tomu, že cukr je palivo, na které „jede“ náš mozek, tak se na chvíli cítíme nabuzení. Jenže následně dochází k poklesu glykémie a pocitu útlumu, který je s tím spojený. Zkuste jednoduché cukry vyměnit za ty s dlouhým řetězcem, které jsou přítomné v oříšcích, luštěninách, celozrnném pečivu, celozrnných těstovinách a celozrnné rýži.