Babí léto - cuketový ráj

Babí léto má své kouzlo a jedno z nich nám posílá v podobě zelené úrody na našich zahrádkách. Nakoukněte přes plot k sousedům a uvidíte. Cukety se smaží, dusí, pečou, dělají na česneku s bazalkou, vaří se cuketová polévka. Jinde se snad proměňují v raw špagety anebo jsou součástí cuketových karbanátků. Nesmíme zapomenout také na cuketové bramboráky s česnekem a majoránkou, které jsou letní odlehčenou verzí populárních placiček.

OKURKY NEBO CUKETY?cuketa
I když bychom poměřovali úrodnost cuket s rovněž hojnými okurkami, fakt je ten, že okurky se jen zřídka používají k tepelné úpravě a přípravě samostatného jídla, a mnohem častěji také končí v zavařovacích sklenicích v podobě naložených pochutin s octem. I s těmito dobrotami, ostatně jako s dalšími pochutinami, se to nemá přehánět. U cukety zdravá míra konzumace není známa. Snad až na jednu výjimku – a to jsou výjimečně hořké kusy, které by mohly být domovem nepříznivě a toxicky působící látky kukurbitacinu. V tom případě je raději vůbec nekonzumujeme!

CUKETY A MEGAPODPORA VITAMÍNU A
Z cuket si jednoduše, lehce a během chvíle připravíte snadno stravitelné a velmi dietní jídlo, které vás nejen zasytí, ale také dobře vyživí. Obsahuje totiž slušnou dávku provitaminu A, který je velmi vitalizujícím faktorem pro obnovu buněčných jader. Obsažený provitamin A patří k nejrychleji pracujícím biolátkám. Z krve se neprodleně dostává do tělesných buněk a proniká do buněčného jádra. Zde podněcuje k nastartování látkové přeměny v buňkách. Tyto vitalizující schopnosti má jinak pouze hormon štítné žlázy tyroxin a vitamin E, které aktivují odolnost proti stresu, tělesnou a duševní výkonnost, nervy, mozek, a především metabolismus bílkovin i každé jednotlivé buňky. O přísun vitamínu E se postará například kvalitní olivový olej, s nímž si cukety připravíme.

MINERÁLY, ANTIOXIDANTY A VLÁKNINA V CUKETÁCHcuketa

Těšit se můžeme také z vitamínů řady B, stejně jako minerálů jako je železo, zinek, draslík a mangan. Cuketa je bohatá na vlákninu a chudá na kalorie, což je pro udržování našeho vosího pasu jednoznačným benefitem. Zároveň redukuje stavy zácpy a nadýmání. Cuketa je bohatá na polyfenolické antioxidanty, jež jsou zásadní pro ochranu těla před stárnutím a nemocemi. Vysoký podíl draslíku pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a normalizovat krevní tlak Tímto pak poměrně jednoduchým způsobem chráníme organismus před srdečními příhodami a mozkovou mrtvicí. Slupka cuket je pak bohatá na karoteny a hořčík. Cukety jsou rovněž vysoce zásadité a pomáhají tělu zbavovat se kyselosti v těle.

ZDRAVÉ SLIZNICE S CUKETOU A IMUNITA
Obnovená střevní peristaltika a obsažené látky prospívají také střevním sliznicím. Tyto jsou jejich konzumací a působením posíleny a chráněny před viry, bakteriemi a volnými radikály. V součinnosti s dalšími živinami je vytvářeno příznivé trávicí prostředí a zdravá střevní mikroflóra. Zdravé sliznice a vitální střevní flóra jsou nejdůležitější obrannou imunitní hrází před nemocemi.

FYTOCHEMIKÁLIE V CUKETĚ PRO ZDRAVÉ OČI, PLÍCE I PROSTATU
cuketový nákypCuketa obsahuje fytochemikálie, které jsou důležité pro zdravou prostatu a které pomáhají redukovat symptomy jejího zbytnění. Obsahují také důležité protizánětlivě působící látky, které pomáhají proti astmatu, revmatoidní artritidě a fibromyalgii. Cukety jsou kromě redukce vysokého tlaku mimořádně prospěšné při kataraktách, makulární degeneraci, ateroskleróze, diabetu, edémech, skleróze multiplex a žaludečních či střevních nádorových potížích.

Řekněte, kdo by to byl čekal? Taková celkem běžná a nenápadná zelenina a takový multifunkční pomocník! Toto poznání by nás mělo vést k předsevzetí vyzkoušet alespoň jedno nové chutné jídlo s cuketou. Jaké vyzkouším já? Třeba báječný cuketový nákyp s quinou.

Potřebujete poradit?


Nahoru